Wyższa Szkoła Gospodarki w Bydgoszczy
Wydział Nauk Stosowanych w Słupsku
Cel studiów
Nabycie lub podwyższenie klasyfikacji kadry menadżerskiej i pracowników firm gastronomicznych;przygotowanie nauczycieli do prowadzenia zajęć edukacyjnych z przedmiotów pokrywających się z zakresem niniejszych studiów podyplomowych, przygotowanie do samodzielnego prowadzenia przedsiębiorstw gastronomicznych.
Adresaci studiów
- menadżerowie i pracownicy przedsiębiorstw gastronomicznych, turystycznych i hotelarskich
- przedsiębiorcy z branży gastronomicznej i turystyczno-hotelarskiej oraz osoby zainteresowane pracą w tych branżach
- nauczyciele szkół średnich i policealnych
Program studiów
- Zarządzanie
- Marketing gastronomiczny
- Podstawy biochemii i chemii żywnościowej
- Higiena i toksykologia
- Technologia żywności
- Towaroznawstwo artykułów spożywczych
- Podstawy żywienia człowieka
- Obsługa konsumenta
- Dietetyka
- Technologia gastronomiczna
- Kultura kulinarna regionów Polski
- Dydaktyka przedmiotowa – metodyka nauczania przedmiotów pokrywających się z zakresem niniejszych studiów podyplomowych (trzeci semestr)
- Seminarium dyplomowe
Forma zaliczenia
Test z wybranych zagadnień programowych
Praca dyplomowa
Czas trwania studiów: 2 semestry / 240 godzin
Opiekun merytoryczny
Tomasz Kunysz
Pierwsze szlify zdobywał w europejskich restauracjach i hotelach. Od szesnastu lat mieszka i pracuje na powrót w Polsce. Szef kuchni i właściciel Restauracji Gościniec Słupski ,reprezentant polski Mistrzostw Świata BBQ Gronau 2011 obecnie kapitan drużyny – Pomerania Team of Poland na Olimpiadę kulinarną Erfurt 2012 , uczestnik i sędzia konkursów kulinarnych Pucharu polski z pasji do smaku i sztuki kulinarnej- założyciel Atelier Kulinarnego Tomasza Kunysza. Członek ETP , Poland i Stowarzyszenia Kucharzy Polskich. Pasje – smak, kolor, fotografika, sporty ex, konie